Inšpektori Trojky sa vracajú do Portugalska

06.05.2013 Celý región

Lisabon (TASR) - Inšpektori takzvanej Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sa v utorok 7. mája vrátia do Lisabonu. Musia preskúmať, či je nový balík úsporných opatrení, ktorý minulý týždeň prijala portugalská vláda, dostatočný na to, aby krajina dokázala stlačiť svoje dlhy na udržateľnú úroveň v dohodnutom termíne. Od verdiktu inšpektorov pritom závisí, či Portugalsko dostane ďalšiu splátku zo záchranného úveru. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Veritelia pred dvoma rokmi schválili Portugalsku úver vo výške 78 miliárd eur, a zachránili ho tak pred bankrotom. Lisabon však musel na oplátku schváliť reformy a rázne zoškrtať výdavky, čo však malo negatívny vplyv na ekonomiku, ktorá sa prepadla do recesie.
Portugalský Ústavný súd minulý mesiac označil niektoré úsporné opatrenia, napríklad zníženie dôchodkov či podpory v nezamestnanosti, za protiústavné. Vláda preto musela navrhnúť nové výdavkové škrty v hodnote 4,8 miliardy eur, aby vykompenzovala opatrenia, ktoré súd zamietol, a otvorila tak krajine prístup k peniazom zo záchranného úveru.
Európska komisia (EK) dnes ocenila nové škrty vo výdavkoch, ktoré navrhla minulý týždeň portugalská vláda, vrátane zrušenia 30.000 miest v štátnej správe, predĺženie veku na odchod do dôchodku a predĺženie týždenného pracovného času vo verejnom sektore z 35 na 40 hodín. Lisabon tak podľa komisie ukázal, že je odhodlaný dodržať svoje záväzky a splniť podmienky úveru.
 

Vyberte región